گوجه فرنگی به میزان کافی به عناصر غذایی به ویژه کلسیم، پتاسیم و ازت برای تولید میوه نیاز دارد. عدم تأمین این عناصر غذایی به مقدار کافی موجب ضعیف شدن بوتهها و کاهش کیفیت میوه گوجه فرنگی میشود.
عناصر مورد نیاز گوجه فرنگی
گوجه فرنگی به فسفر برای تولید گل و میوه و ریشهزایی نیاز دارد. مصرف بیش از اندازه فسفر موجب تولید گل به تعداد خیلی زیاد میشود. بوته گوجه فرنگی اگر به اندازه کافی شاخ و برگ نداشته باشد، گلهای تولید شده دچار ریزش میشوند. گوجه فرنگی برای تولید شاخه و برگ به عنصر ازت نیاز دارد. بوتههای گوجه فرنگی، ازت مورد نیاز خود را از طریق مواد آلی خاک و کودهای شیمیایی مانند اوره و نیترات کلسیم به دست میآورند. مصرف کود ازته به مقدار خیلی زیاد سبب رشد بیش از حد شاخه و برگها شده و رسیدن میوه را به تأخیر میاندازد و به تعداد کم میوه روی بوتههای گوجه فرنگی تشکیل میگردد.
جهت مشاهده و خرید بذر گوجه فرنگی اینجا کلیک نمایید.
زمان مناسب کوددهی به گوجه فرنگی
قبل از نشا کردن گیاهچههای گوجه فرنگی بر اساس آزمون خاک، کود فسفره توصیه شده و مقداری کودهای پتاسیم و ازت را به خاک داده و با خاک مخلوط میکنند. پس از نشاکاری، چون تمام نیاز غذایی بوتههای گوجه فرنگی به ویژه ازت و پتاسیم در طول فصل رویش از طریق کوددهی قبل از کاشت تأمین نمیشود، کود ازته مورد نیاز زراعت گوجه فرنگی در چند نوبت به صورت سرک داده میشود.
جهت مشاهده انواع مختلف کود اینجا کلیک نمایید.
اولین نوبت کود سرک اوره یا کودهای ازته دیگر، در زمان مشاهده اولین میوههای تشکیل شده روی بوتههای گوجه فرنگی میباشد. نوبت دوم کود سرک دو هفته بعد از چین اول میوههای رسیده است. نوبت سوم یک ماه بعد از نوبت دوم میباشد. کود سرک بعد از مصرف با خاک سطحی مخلوط میشود و سپس در صورت عدم بارندگی، آبیاری انجام میگردد.
در برخی حالات ممکن است بوتههای گوجه فرنگی به کود سرک حدود یک یا دو هفته بعد از نشاکاری نیاز داشته باشند و یا بوتهها در زمان نشان دادن گلهای زرد، به کود سرک ازت نیاز پیدا کنند.
نحوه کوددهی به گوجه فرنگی
در زمان نشا کردن گیاهچههای گوجه فرنگی، بهتر است کودهای آغازگر با خاک چالههای محل نشا، با کود تجارتی با فرمول مناسب و کود کمپوست غنی شده مخلوط گردد و یا در شیارهایی به فاصله 7 تا 10 سانتیمتر از محل نشا از این کودها استفاده شود.
باید کود کمپوست غنی شده به همراه کود ازته را به صورت سرک در نوبتهای مشخص شده مصرف نمود. به فاصله زمانی هر 3-4 هفته میتوان از کود کمپوست غنی شده در پیرامون بوتههای گوجه فرنگی استفاده نمود.
برای خرید کود های مختلف اینجا کلیک نمایید.
هنگام نشا کردن گیاهچههای گوجه فرنگی، آنها را با آب دارای مواد طبیعی و عصاره جلبک دریایی آبیاری میکنند. بوتههای گوجه فرنگی با گرم شدن هوا سریعتر رشد میکنند. با افزایش سرعت رشد گیاهان، نیاز آنها به عناصر غذایی بیشتر میشود و کود کمپوست شده میتواند عناصر غذایی مورد نیاز آنها را تأمین کند. کود آلی کمپوست شده فعالیت بیولوژیکی خاک محیط ریشه را افزایش داده و در نتیجه مواد غذایی بیشتری در اختیار گیاه قرار میدهد.
عناصر فسفر و پتاسیم از طریق سیستم آبیاری قطرهای مصرف نمیشوند؛ ولی کود ازت مانند اوره را میتوان از طریق سیستم آبیاری قطرهای در اختیار گیاه قرار داد. بر اساس عرض بستر کشت و وسعت گسترش ریشهها و حجم آبی که در آبیاری مصرف میشود، میتوان به طور هفتگی از کود ازته در آبیاری قطرهای استفاده نمود. هرچه توزیع آب در محیط ریشه یکنواختتر باشد، کود به مقدار متعادل به همه بوتههای گوجه فرنگی خواهد رسید. هر نوع ناهماهنگی در توزیع آب آبیاری بین بوتهها موجب غیر یکنواختی در رشد بوتههای گوجه فرنگی میشود.
جهت مشاهده و خرید انواع تانک کود اینجا کلیک نمایید.
تغذیه بوتههای گوجه فرنگی از طریق برگها نیز انجام میشود. محلول پاشی کودهای معدنی و طبیعی بر روی شاخه و برگ بوتهها موجب کامل شدن نیاز غذایی گیاه میشود. در محلول پاشی باید سعی نمود تمام سطوح گیاه و به خصوص برگها را خیس نمود. محلول پاشی در چند نوبت با غلظتهای کمتر، بهتر از یک یا دو بار محلولپاشی با غلظت زیاد میباشد. محلول پاشی گوجه فرنگی از زمان تولید دو یا سه برگ واقعی شروع میشود و به فاصله 14-21 روز مرتب تکرار میگردد. قابل ذکر است که زمانهای مهم محلولپاشی مراحل قبل از گلدهی و تشکیل اولین میوه میباشد.
برای مشاهده و بررسی انواع سمپاش ها اینجا کلیک کنید.