امروزه از ورق های ژئوممبران برای ایزولاسیون و عایق بندی استخرهای آب و حتی مخازن نگهداری مواد شیمیایی استفاده میشود. ورق های ژئوممبران مادهای خنثی هستند و با بیشتر مواد واکنش نشان نمیدهند. با ما همراه باشید تا در ادامه بیشتر با این پوشش آشنا شویم.
ژئوممبران چیست؟
ژئوممبران گونهای از مصالح ژئوسنتتیک و نوعی پوشش پلیمری (ترکیبی از پلیمرهای سنتتیک الاستومر یا پلاستومر) است که برای عایقبندی استخرهای خاکی و سیمانی و مخازن ذخیره آب و مواد شیمیایی، ایزولاسیون تونل های مترو، فونداسیون، روف گاردن، چاله های آسانسور، تونل های انتقال و بسیاری موارد دیگر استفاده میگردد. ورق ژئوممبران به طور معمول از جنس پلی اتیلن (PE) تولید شده و از عمر مفید نسبتا طولانی برخوردار است.
برای مشاهده و بررسی ورق های ژئوممبران با کیفیت عالی اینجا کلیک نمایید.
انواع ژئوممبران چیست؟
این محصول ارزشمند عموما از جنس پلی اتیلن یا پی وی سی بوده و در انواع زیر موجود میباشد:
- پلی اتیلن سنگین (HDPE: high-density polyethylene)
- پلی اتیلن سبک (LLDPE: linear low density polyethylene)
- ژئوممبران پلی اتیلن (VLDPE: very low density polyethylene)
- ژئوممبران پی وی سی (PVC: polyvinyl chloride)
با توجه به شکل هندسی برخی از سازهها و رفع مشکل ایجاد ترکزایی تنشی در ژئوممبران و نیاز آنها به استفاده از ژئوممبران انعطافپذیرتر، ژئوممبران LLDPE یا ژئوممبران VLDPE طراحی و تولید شده است. از کاربردهای عمده ژئوممبران LLDPE میتوان به آببندی کانال های انتقال آب، سازه های زیر زمینی نظیر فونداسیون و پی ساختمان، آببندی تونل و موارد دیگر اشاره نمود. انعطافپذیری خوب، ازدیاد طول قابل توجه، عدم ایجاد ترکزایی تنشی، الاستیه بسیار زیاد، نصب سریع و آسان و ابعاد بزرگ از مزایای بارز این نوع ژئوممبران است.
ژئوممبران HDPE از 97% پلی اتیلن و 3% افزوده تشکیل شده است. از این رو به این نوع ورقها ژئوممبران سنگین نیز گفته میشود. ژئوممبران HDPE از ویژگی های بسیار زیادی برخوردار است از جمله: انعطافپذیری و در عین حال مقاومت بالا در برابر پارگی، سوراخ شدگی و سایش، پایداری در برابر اشعه UV، مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی و عوامل بیولوژیکی، قابلیت ترمیم قسمت هایی که در اثر ضربه فیزیکی آسیب دیدهاند، ممانعت از رویش گیاه و نچسبیدن خزه و جلبک و مقاومت در برابر جوندگان و همچنین تحمل بازه دمای 40 – تا70 + درجه.
از کاربرد های ژئوممبران HDPE میتوان به موارد چون: ایزولاسیون استخرهای خاکی و بتنی ذخیره آب کشاورزی، ایزولاسیون مخازن نفتی، ایزولاسیون حوضچه های پرورش ماهی، ساخت کانال انتقال آب بدون نیاز به سازه های بتنی، ساخت دریاچه مصنوعی، دریاچه های تفریحی و آب نماهای تزیینی، استفاده در مخازن پساب به منظور جلوگیری از آلودگی محیط و آبهای زیر زمینی اشاره کرد.
ورق ژئوممبران PVC نرم یا پلی وینیل کلراید نیز نوعی ورق ژئوممبران بوده که به علت خواص مکانیکی وشیمیایی خود از انعطافپذیری زیاد ومقاومت کششی بسیار بالایی برخوردار و در دو نوع تک لایه و دولایه، در دو رنگ سفید و مشکی تولید میشود.
مراحل نصب ژئوممبران چیست؟
- بستر سازی
- تعیین چیدمان ورق
- برش کاری ورق
- پهن کردن و اتصال اولیه
- جوش کاری با دستگاه جوش مخصوص ژئوممبران و دستگاه اکسترودر
- تست جوش
- بهره برداری
- ترمیم نقاط عایق بندی نشده
نکته: برای استخرهای خاکی، نیازی به زیرسازی اضافی نیست. تنها خاک نرم کوبیده شده برای بستر ژئوممبران کفایت میکند.
جهت خرید ورق های ژئوممبران با قیمت های مناسب تضمینی اینجا کلیک نمایید.
مزیت های ژئوممبران چیست؟
- هزینه هایی که برای اجرای استخرهای ژئوممبران صرف میشود در مقایسه با هزینه هایی که برای استخرهای بتنی و یا سنگی و سیمانی صرف میشود کمتر است و در واقع کاهش هزینه دارد.
- این ورق هادر مقایسه با دیگر پوشش های متداول عایقبندی بالاتری دارند.
- در برابر مواد خورنده مقاوم است.
- از مقاومت کششی بالایی برخوردار است.
- توسط جوندگان موذی قابل جویده شدن نیستند.
- در برابر یخ زدگی و نور آفتاب دارای مقاومت بالایی میباشد.
- زمان کمتری برای ساخت استخرهای ژئوممبران نسبت به استخرهای بتنی صرف میشود.
- در برابر حوادثی مثل زلزله، آتش سوزی، اشعه ماورای بنفش، جلبکها و اسیدها مقاومت بالایی دارد.
- از نظر اقتصادی نسبت به سیمان و بتن به صرفه میباشد و از ورود شوری زمین به آب جلوگیری میکند.
- در برابر دمای ۴۰- و ۸۰+ درجه سانتیگراد مقاوم است.
- دارای مزایای زیست محیطی فراوانی از لحاظ مواد تشکیل دهنده میباشد.
- در برابر خروج مواد پلاستیسایزر از پوشش ژئوممبران بر اثر حرارت یا تصعید نیز مقاوم است.
- ورق های ژئوممبران به صورت رول بوده و با ضخامت های ۱ ، 1/5 و ۲ میلیمتر به صورت رول در طول ۱۰۰ تا ۱۵۰ متر و عرض های ۲ الی ۹ متر تولید میشوند.
- در برابر انحلال نیز مقاوم است.
- خزه و جلبک به کف و دیواره استخر ژئوممبران نمیچسبد، به طوری که استفاده از آن برای مخزن های ذخیره آب شرب کاملا استاندارد است.
طول عمر مفید ژئوممبران چقدر است ؟
همان طور که گفته شد ورق های ژئوممبران از پلی اتیلن ساخته شدهاند، بنابراین کیفیت و طول عمر ورق ژئوممبران به درصد پلی اتیلن و درصد ناخالصی آن بستگی دارد، اما ورق پلی اتیلن خالص تا حدود 50 سال در شرایط آب و هوایی کشور ما عمر مفید خواهد داشت.