جمعیت جهان در هر لحظه رو به افزایش است به نحوی که پیش بینی میشود در سال 2030 این جمعیت به 8.5 میلیارد نفر برسد. این عدد یعنی در آینده نه چندان دور جمعیت بسیار زیادی منتظر تأمین غذای خود هستند. در زمینه تأمین غذای این جمعیت چالشهای زیادی پیش روی کشاورزان است. حتی اگر زمینهای کشاورزی تماماً زیر کشت بروند، با در نظر گرفتن نرخ هدررفت تولیدات و بروز آفات و امراض گیاهی و همچنین تغییر الگوی تغذیه جمعیت جهان نمیتوان در این زمینه اطمینان خاطر صد در صد حاصل نمود. در این مقطع است که بحث کشاورزی دقیق (Precision Agriculture) جهت افزایش عملکرد در واحد سطح مطرح میشود.
مقایسه کشاورزی سنتی و دقیق
در کشاورزی سنتی اصول مدیریت مزرعه به صورت بسیار پیش پا افتاده و ابتدایی اجرا میگردد و در تمام سطح مزرعه از جهت الگوی کاشت، آبیاری، اضافه نمودن نهادهها، استفاده از سموم و … یک روال در پیش گرفته میشود. اما همواره باید در نظر داشت که زمین زراعی دارای ناهمگونیهایی بوده و مفهوم کشاورزی دقیق نیز بر این اصل استوار است. این ناهمگونی در قالبهایی مانند نوع خاک، نوع علف های هرز، ناهمواریها، عمق خاک، میزان عناصر و مواد مغذی موجود در خاک، شوری خاک و … تعریف میشود و تنوع و تغییرپذیری در هر کدام از این پارامترها میتواند موجب تغییر رویکرد مدیریتی مزارع شود. در کشاورزی دقیق تمام تلاش بر این است که پتانسیل مزرعه را با این تغییرات هماهنگ نمود و با مدیریت صحیح، مزرعه را به سمت عملکرد حداکثری گیاه کشت شده و کاهش حداکثری مصرف نهادههای کشاورزی سوق داد.
این هدف با تجهیز نمودن مزارع با جدیدترین تکنولوژیها مانند سیستم تعیین مختصات جغرافیایی (GPS)، سنجش عملکرد محصول، آزمون خاک، تعیین مقدار متغیر نهاده، سنجش از راه دور، عکسهای هوایی و …ممکن میشود. به این منظور اطلاعات جمعآوری شده در سطح مزرعه با استفاده از تکنولوژیهای ذکر شده مورد پردازش و تحلیل قرار گرفته و با انجام محاسبات دقیق بر روی ناهمگونی های موجود در خاک، زمین زراعی از جهات مختلفی مانند وجود یا عدم وجود علف های هرز، گستره پخش آفات و بیماریها، توزیع مواد مغذی در خاک مورد ارزیابی قرار میگیرد. این پروسه همچنین در تعیین رویکرد مدیریتی مزرعه نیز بسیار تأثیرگذار است. در کشاورزی دقیق برخلاف کشاوزی سنتی، زمین یک واحد کلی در نظر گرفته نمیشود بلکه بسته به شرایط مزرعه به واحدهای کوچکتر تقسیم شده و سپس خصوصیات هر واحد جداگانه تعیین میشود.
اجزای تشکیل دهنده سیستم کشاورزی دقیق
-
سیستم موقعیت یاب جهانی
سیستم موقعیتیاب جهانی (GPS) شبکه گستردهای از ماهوارهها جهت یافتن موقعیت جغرافیایی میباشد که برای رفع محدودیتهای سامانه موقعیتیاب قبلی و جهت استفاده سازمان دفاع ایالات متحده توسعه یافته است و بدون نیاز به گیرنده تلفن و اینترنت عمل میکند. این سیستم شامل ۲۴ ماهواره است که با گردش روزانه دو دور به دور زمین اطلاعات زمانی و مکانی دقیقی به سمت دریافت کنندههای موجود در سطح زمین میفرستد. دریافت کنندههای زمینی میتوانند با استفاده از حداقل 3 ماهواره مکان دقیق خود شامل طول و عرض جغرافیایی را مشخص کنند که آن را تعیین دو بعدی مینامند. اما اگر این تبادل اطلاعات با 4 یا حتی تعداد بیشتر ماهواره صورت گیرد، دریافت کننده میتواند موقعیت سهبعدی مکان خود شامل طول و عرض جغرافیایی و بلندی را تعیین نماید.
2. سیستم اطلاعات جغرافیایی
سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) یک سامانه رایانهای است که برای مدیریت و واکاوی اطلاعات فضایی و جغرافیایی مورد استفاده قرار میگیرد. از زمره وظایف این سیستم کسب، ذخیره، بهروزرسانی، بهکارگیری، تحلیل و نمایش اطلاعات جغرافیایی است. این سامانه میتواند با استفاده از منابع مختلفی از جمله نقشه، تصاویر هوایی و ماهوارهای، GPS، تجهیزات نقشهبرداری و … اطلاعات توصیفی و برداری را برداشت نموده و نتایج را در قالب نقشه، گزارش، جدول و نمودار ارائه دهد.
3. مانیتورهای محصول
مانیتورهای محصول ابتکار جدیدی در زمینه ماشین آلات کشاورزی میباشند که به منظور تعیین تأثیرات آب و هوا، ویژگیهای خاک و … بر روی تجهیزات برداشت، نصب شده و عملکرد محصول را اندازهگیری میکنند. دقت این دستگاه به نحوه نصب واستفاده و کالیبره نمودن آن بستگی دارد. دادههای عملکرد به دست آمده از مانیتورها در فواصل زمانی منظم به همراه اطلاعات به دست آمده از موقعیتیاب جهانی ثبت و ضبط میگردد. نرم افزار GIS اطلاعات عملکرد را گرفته و نقشه عملکرد محصول را رسم میکند. در حال حاضر وسایل سنجش عملکرد محصول جهت نصب روی مدلهای جدید کمباینها مورد استفاده قرار میگیرد.
4. سیستم سنجش از راه دور
در سیستم سنجش از راه دور (RS) با استفاده از تجهیزات فضایی مانند بالن یا ماهواره میتوان اطلاعات زیادی از زمین به دست آورد، در واقع سنجش از راه دور هنر به دست آوردن اطلاعات به وسیله ابزاری است که در تماس فیزیکی با موضوع مورد بررسی نباشند. در این سیستم خروجی اولیه یک عکس میباشد. البته باید در نظر داشت که هر سنجنده با توجه به کاربرد مورد نیاز طراحی میشود، مثلًا سنجندههای طراحی شده برای هواشناسی دقت مکانی کمتری دارند. در نهایت دادههای پردازش شده توسط سیستم سنجش از راه دور به عنوان داده مبنا در سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) مورد استفاده قرار میگیرند.
5. تکنولوژی پخش متغیر (VRT)
در تکنولوژی پخش متغیر انجام هرگونه عملیات زراعی مانند توزیع بذر، کود، آب و مواد شیمیایی بر اساس نیاز هر بخش از مزرعه انجام میگیرد. نقشههای الکترونیکی یکی از موارد مهم در این تکنولوژی هستند که توسط سیستم سنجش از راه دور تهیه میشوند. این نقشهها که نشان دهنده مقدار اختلاف در نقاط مختلف مزرعه هستند به حافظه ماشینهای پخش متغیر سپرده میشوند تا این ماشینها میزان نهادههای مصرفی و عملیات کاشت مورد نیاز را براساس اطلاعات نقشه، به تناسب مقدار مورد نیاز اعمال کنند. این ادوات پخش متغیر عبارتند از:
-
- کودپاشهای پخش متغیر که جهت پخش کودهای جامد، مایع و یا گازی مورد استفاده قرار میگیرند. این دستگاهها به وسیله کنترل کنندههای دستی همچون راننده ماشینها و یا به طور خودکار توسط یک کامپیوتر مجهز به نقشه دقیق الکترونیکی کنترل میشوند.
- سمپاشهای پخش متغیر با اطلاع از موقعیت علفهای هرز و با به کارگیری نقشه آنها، عملیات کنترل علفهای هرز را تکمیل مینمایند. کنترل کنندههای در دسترس به صورت الکترونیکی و با تغییر در میزان مصرف علفکش مورد نیاز به مبارزه با علفهای هرز مزرعه میپردازند.
جهت مشاهده و خرید آنلاین انواع کود با کیفیت عالی و قیمت های متنوع تضمینی اینجا کلیک نمایید.
6. نقشههای عملکرد محصول
مشخص کردن عملکرد محصول اولین مرحله در پیاده کردن کشاورزی دقیق در یک منطقه است که مبنای آن آسیب شناسی و تشخیص متغیرها در سطح مزرعه است. امروزه بسیاری از کمباینها مجهز به مبدلهای عملکرد محصول هستند. دریافت کنندههای GPS به همراه این مبدلها وظیفه اعلام دادههای مورد نیاز را به کنترل کنندههای عملکرد محصول دارند. در نهایت این دادهها به نقشههای عملکرد محصول مزرعه تبدیل میشوند و میتوان بر اساس آنها برنامه مدیریتی با دقت بالا برای مزرعه تدوین کرد.
7. نقشههای علفهای هرز
شناسایی پراکندگی علفهای هرز میتواند در تدوین برنامههای تجاری تحقیقاتی، کاهش تلفات عملکرد و درک فرآیندهایی که موجب تغییراتی در پراکنش مکانی و زمانی علفهای هرز میشوند، تأثیر قابل توجهی داشته باشد. کشاورز میتواند در هنگام درو کردن، انجام عملیات بذرپاشی و یا سمپاشی با استفاده از یک صفحه کلید و یا دکمههایی که با گیرنده GPS تنظیم شدهاند، نقشه علفهای هرز را رسم کند. سپس بایستی در مورد جزئیات این نقشهها بر روی یک کامپیوتر مطالعه و نتیجه را با نقشههای عملکرد محصول، نقشههای کودپاشی و سمپاشی مقایسه و تصمیمهای لازم و اساسی را جهت مبارزه با علفهای هرز اتخاذ نماید.
جهت مقایسه و خرید انواع بذر با کیفیت اینجا کلیک نمایید.
8. نقشه برداری و مرزکشی
با استفاده از سیستم DGPS با دقت بالا میتوان نقشههای توپوگرافی دقیق هر مزرعه را تهیه نمود که این نقشهها ما را در تفسیر هر چه بهتر نقشههای عملکرد محصول و نقشههای علفهای هرز وتصمیمگیری در خصوص تقسیمبندی مزرعه کمک میکند.
9. نقشههای شوری خاک مزرعه
این نوع نقشهها نیز همانند نقشههای توپوگرافی در تفسیر نقشههای عملکرد و علفهای هرز مفید میباشند.
10. سیستم راهنما
در دنیای امروز تولید کنندههای متعددی در حال تولید سیستمهای راهنمای مجهز به سیستم DGPS با دقت بالا هستند که میتوانند موقعیت دقیق ماشینهای در حال حرکت در مزرعه را حتی در حد یک فوت و یا کمتر شناسایی کنند.
۱۱. دادهها و تجزیه و تحلیل آنها
به طور حتم حاصل به کارگیری کشاورزی دقیق در اداره مزرعه، استخراج تودهای از دادهها خواهد بود که توسط ابزارها و تجهیزاتی همچون حسگرهای الکترونیکی در فواصل کوتاه زمانی جمعآوری میشوند. به همین منظور فضای زیادی جهت نگهداری این حجم وسیع از دادهها و نقشههای گرافیکی مورد نیاز است .این دادههای جمعآوری شده باید پردازش و تحلیل و سپس ساماندهی شوند. مثلاً در فرمهای ستونی یا ردیفی در یک جدول طبقه بندی شوند. در نهایت با خروجی تعدیل شده این دادهها میتوان اصول کشاورزی دقیق را روی زمین زراعی پیاده کرد و بازده را به حداکثر مقدار منطقی خود رساند.