همان طور که میدانید، کودها از مواد بسیار متنوع و مغذی زیادی تولید میشوند که هر یک بخشی از نیازهای گیاهان و درختان برای رشد را رفع میکنند. از این رو کودها بر اساس نوع موادی که در ترکیب خود دارند، در دسته بندیهای مختلف و زیادی قرار داده میشوند. یکی از این دسته بندیها، کودهای ترکیبی نام دارد. این نوع کودها به سبب ساختار خاصی که دارند، در کشاورزی سنتی و صنعتی کاربرد زیادی دارند. اما اصلا کود ترکیبی چیست و به چه نوع از کودهایی، کود ترکیبی گفته میشود؟ همچنین خود این نوع کودها در چه انواع دیگری به تولید میرسند؟ با ما همراه باشید تا به صورت کامل شما را با کود ترکیبی و انواع مختلف آن آشنا کنیم.
مطالعه ادامه راهنما
کود ترکیبی
همان طور که در بالا گفتیم، مواد زیادی وجود دارند که برای رشد درختان و گیاهان لازم هستند. این مواد هر یک بخشی از نیازهای گیاهان برای رشد را تامین میکنند. در این بین کودها نیز در ترکیب خود از مواد مغذی زیادی مثل پتاسیم، اوره، گوگرد و … بهره میبرند تا در رشد گیاه و درخت موثر واقع شوند. کودهایی که از در ترکیب خود دو یا چند مورد از این مواد مغذی را دارا باشند و بتوانند نیازهای مختلف ریشه برای رشد را برطرف نمایند، کود ترکیبی نامیده میشوند.
این نوع کودها به سبب مکانیزم عملکرد بالا و سریعی که دارند، برای گیاهان مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. با مصرف کودهای ترکیبی دیگر نیازی نیست که از کودهای خالص دیگر استفاده نمایید. کودهای ترکیبی هم به صورت طبیعی ساخته میشوند و هم شیمیایی. اما به صورت کلی کود ترکیبی در دسته کودهای شیمایی قرار داده میشود. جالب است بدانید که مواد شیمایی مورد استفاده در این نوع کودها در اغلب اوقات با هم فعل و انفعالات شیمیایی دارند و هم امر سبب میشود تا هم خاک و هم ریشه مواد مورد نیاز خود را با سرعت بیشتری دریافت کنند.
در ساختار کودهای ترکیبی چه موادی وجود دارد؟
گیاهان و درختان برای رشد خود به انواع زیادی از مواد مغذی نیاز دارند. مواد مغذی که هم سبب رشد ریشه میشوند، هم خاک را غنی و حاصل خیز میکنند و هم این که موجب رشد تولید محصولات کشاورزی میگردند. برخی از موادی که در ساختار انواع کود و به خصوص کود ترکیبی میتوان پیدا کرد، عبارتند از:
- نیتروژن: بهبود رشد برگها
- فسفر: بهبود رشد ریشهها، گلها، دانهها و میوهها
- پتاسیم: تقویت رشد ساقه، جریان آب در گیاه، تقویت گلدهی و میوه دهی
- کلسیم
- منیزیم
- گوگرد
- مس
- آهن
- منگنز
- مولیبدن
- روی و بور
- سیلیکن
- کبالت
- وانادیم
هر یک از این مواد مغذی بخشی از نیازهای درختان و گیاهان را پوشش میدهند. به عنوان مثال نیتروژن موجب بهبود رشد برگهای درختان میشود؛ فسفر به بهتر شدن رشد ریشه، گل، دانه و میوه درخت میانجامد، و پتاسیم نیز به تقویت رشد ساقه، رشد گل دهی و میوه دهی درختان و همچنین پخش مناسب آب در گیاه منجر میشود. از این رو به جای این که هر یک از این مواد مغذی را به صورت جداگانه در خاک اضافه کنید، میتوانید از کود ترکیبی بهره ببرید.
کاربرد کودهای ترکیبی در کشاورزی:
مهمتریم کاربردی که برای کودهای ترکیبی میتواند عنوان کرد، افزایش میزان حاصلخیزی خاک و رشد بهتر گیاه است. اما علاوه بر این مواد، کاربردها و بهتر است بگوییم، مزایای دیگری را میتوان برای کود ترکیبی مثال زد که عبارتند از:
- بهبود درجه حرارت
- بهبود تهویه و رطوبت خاک
- بهبود بافت خاک
- افزایش مواد آلی در خاک
- کمک به فعالیت بهتر انواع باکتریهای مفید موجود در خاک
از آن جهت که کود ترکیبی در خاک فواید زیادی به همراه دارد، بهتر است قبل از اقدام به مصرف، آزمایشاتی انجام دهید تا نیازها و کمبودهای خاک مشخص شده و سپس از کود ترکیبی مناسب بهره ببرید.
نکات مهم در خرید کود ترکیبی:
از آن جهت که کود ترکیبی نوعی از کودهای شیمایی محسوب میشود، اگر دقت کافی در استفاده از آن نداشته باشید و یا به اشتباه کود ترکیبی خریداری نمایید، باعث خواهید شد که گیاهانتان سلامت خود را از دست داده و از بین بروند. از این رو بهتر است که در خرید کود ترکیبی به این نکات توجه زیادی داشته باشید:
- جنس خاک زمین
- میزان رطوبت موجود در آن
- نیاز گیاهان و درختان برای رشد
- آزمایش خاک و اطلاع از کمبودهای موجود در آن
- میزان اسیدی بودن خاک
- دما
- نوع محصول کشاورزی
- و … .
انواع کود ترکیبی موجود در سناپالیز:
کودهای ترکیبی متنوع و زیادی در سناپالیز موجود هستند که میتوانند نیاز گیاهان و درختان برای رشد در زمینهای زراعی شما را تا حد زیادی برطرف نمایند.
برخی از انواع کود ترکیبی موجود در سناپالیز عبارتند از:
1- کود فرتی فروت (فروت ست): این نوع کود ترکیبی شامل تمام عناصر ضروری برای تبدیل شکوفه به میوه و افزایش میزان جوانههای زایشی در گیاه است که باعث میشود شکوفه بیشتری به میوه تبدیل گردد. افزایش گرده افشانی، افزایش درصد گل کامل، افزایش میزان میوه، افزایش میزان عملکرد، افزایش مقاومت به سرما، قابل اختلاط با کلیه سموم و آفت کشها از جمله ویژگیهای کود ترکیبی فروت ست هستند.
2- کود مایع ازت ( تاپ ازت): این نوع کود ترکیبی دارای سه فرم نیتراتی، آمونیاکی و اورهای میباشد. ازت نیتراتی به سرعت جذب ریشه میشود و ازت آمونیومی در اثر فعالیتهای میکرو ارگانیسمهای موجود در خاک به نیترات تبدیل شده که باعث اسیدی شدن خاک میگردد. ازت اورهای در خاک توسط آنزیم اوره آز، هیدرولیز شده و به آمونیاک تبدیل میشود. به کارگیری این محصول تولید کلروفیل را افزایش میدهد. این محصول دارای PH اسیدی بوده که در خاکهای قلیایی عملکرد محصول را بهبود میبخشد. بهترین زمان استفاده از این محصول اواسط فصل رشد میباشد که به شدت رشد رویشی و قد گیاه را افزایش میدهد. این کود حاوی 0.1% منیزیم، 0.1% آهن، 0.1% منگنز محلول، 0.001% مولیبدن محلول، 0.05% بر محلول، 0.01% روی محلول و 20% ازت کل میباشد.
3- کود مایع فروت ست ( تاپ فروت): کود مایع فروت ست برای استفاده در انواع درختان میوه بسیار مفید است. وجود عناصر نیتروژن و بر، در کنار یکدیگر به بهبود و افزایش گلدهی و تبدیل بیشتر گلها به میوه کمک نموده و کیفیت محصول را در پی خواهد داشت. نتیجه استفاده از این محصولات افزایش فرآیند رشد جوانهها، گلدهی، گرده افشانی، شکل میوه سالم و افزایش میوه دهی و زودرسی خواهد بود. این کود حاوی 2% روی، 0.6% بر و 6% ازت کل است.
4- کود مایع کلسیم بور (تاپ کل بور): کود مایع کلسیم بور کیمیا کود پارس، به دلیل کلاته بودن کلسیم تاثیر به سزایی در رفع کمبود کلسیم و بور به طور همزمان دارد. این دو عنصر غذایی به صورت مکمل یکدیگر بوده و تاثیرات هم افزایی نسبت به هم دارند. این کود حاوی 0.5% بور، 7% کلسیم و 8% ازت کل میباشد.
همان طور که ملاحظه کردید، کودهای ترکیبی تاثیر بسیار زیادی در رشد درختان، ریشه دوانی بهتر گیاهان و همچنین بهبود میوه دهی محصولات شما خواهند شد. از این رو توصیه میکنیم اگر قصد دارید از انواع کود شیمایی در مزارع و زمینهای کشاورزی خود بهره ببرید، به جای چندین کود از کود ترکیبی استفاده کنید. در سناپالیز انواع متنوعی از کودهای کشاورزی و به خصوص کود ترکیبی موجود است که همین حالا میتوانید نسبت به خرید هر یک اقدام نمایید. همچنین اگر در روند انتخاب محصول با پرسش و یا مشکلی رو به رو شدید، مشاوران ما در خدمت شما هستند تا راهنماییهای کامل را در اختیارتان قرار دهند.