هر کدام از کودهای کشاورزی در سه حالت جامد، پودری و مایع موجود هستند و شما با توجه به نیاز خود میتوانید به راحتی یکی را انتخاب و استفاده نمایید. یکی از انواع بسیار کاربردی کودهای کشاورزی، کود های مایع هستند. این نوع کودها با توجه به مزایایی که دارند، در بیشتر زمینهای کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرند. با ما همراه باشید تا به صورت کامل شما را با انواع کود مایع و نحوه استفاده هر یک آشنا سازیم.
مطالعه ادامه راهنما
کود های مایع
روشهای بسیار زیادی وجود دارد که میتوان از طریق آنها مواد مغذی مورد نیاز درختان و گیاهان را وارد خاک کرد. یکی از این روشهای انتقال مواد مغذی و مورد نیاز به درختان و گیاهان، استفاده از کود های مایع است. این نوع کودها دارای ترکیباتی هستند که بر خلاف کودهای معمولی، حالت جامدی ندارند و به راحتی میتوانید با استفاده از آبپاش و یک سیستم آبیاری درست، آنها را به ریشه درختان و گیاهان برسانید. اما این نوع کودها چه تفاوتی با دیگر نوع کودهای شیمایی و طبیعی دارند؟ چه موادی را دارا هستند؟ و … . با ما همراه باشید تا به صورت کامل کود های مایع را خدمتتان معرفی کنیم.
کود مایع چیست؟
کود های مایع نوعی از کودهای شیمیایی هستند که به صورت صنعتی تولید شده و در حالت مایع به خاک وارد میشوند. کودهای مایع شامل کودهای ازته، آمونیاک مایع بی آب، آمونیاک آبی، محلولهای غلیظ نیترات آمونیوم و اوره و کودهای پیچیده حاوی دو یا سه عنصر اصلی مواد غذایی گیاهی (ازت، فسفر و پتاسیم) به نسبت های مختلف هستند.
از این نوع کودهای شیمایی برای اولین بار در سال 1966 تولید و استفاده شد و کشور جماهیر شوروی اولین کشور در این حوزه است که قدم برداشته. جالب است بدانید که بعد از آن در بسیاری از کشورهای جهان من جمله آمریکا، فرانسه، انگلیس، کانادا این نوع کود بسیار مورد استفاده قرار گرفته است.
انواع کود مایع:
کودهای مایع مانند دیگر کودهای مورد استفاده در کشاورزی، دارای انواع و اقسام بسیار مختلف و متنوعی هستند که هر یک برای محصولات خاصی و با هدف از پیش تعیین شده انتخاب و مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از انواع کاربردی کود های مایع عبارتند از:
1- کود های مایع نیتروژنی:
این نوع کودهای مایع دارای مقدار معینی نیتروژن و یا آمونیاک هستند که کاملا با ذرات خاک پیوند میخورند و با بارش برف و باران شسته شده و از بین نمیروند. بنابراین به راحتی میتوانید این نوه کودها را در فواصل مختلف استفاده کنید تا خاک را تقویت و موجب رشد سریع ریشه گیاهان شوند. کودهایی که حاوی نیتروژن یا آمونیاک هستند، توسط تراکتورهای کشاورزی و یا کولتیواتورها به خاک تزریق میشوند چرا که کودهای مایع بر خلاف کودهای جامد، باید زیر خاک پنهان بمانند.
کودهای آمونیاکی در عمق 10-12 سانتی متری و آمونیاک مایع بی آب در 20-20 سانتی متر قرار داده میشوند (بستگی به حالت مکانیکی خاک دارد). از آنجا که کودهای حاوی محلولهای نیترات آمونیوم و اوره (تا 30 تا 32 درصد) حاوی آمونیاک نیستند، میتوان در ردیف بالاتر نزدیک به زمین قرار داد و یا اصلا روی سطح خاک پاشید. کودهای مایع ازت بطور قابل توجهی ارزان تر از مواد جامد هستند و برای استفاده از آنها نیروی کار کمتری لازم است.
2- کودهای مایع پیچیده:
محلول های آبی هستند که حاوی حداکثر 27 درصد ازت، فسفر و پتاسیم هستند. با افزودن برخی مواد تثبیت کننده (رس کلوئیدی، بنتونیت) میتوان غلظت مواد غذایی موجود در کود را به 40 درصد رساند. از آنجا که کودهای پیچیده فاقد نیتروژن آزاد هستند، میتوان آنها را در هنگام شخم زدن یا در حین کاشت در یک ردیف روی سطح خاک قرار داد.
چگونه میتوان سوختگی ناشی از مصرف کود های مایع را از بین برد؟
برخی از کودهای مصنوعی میتوانند باعث صدمه دیدن گیاه، برگ و ریشه شوند. به عنوان مثال کود دانهای نمک زیادی دارد و به همین دلیل ممکن است ریشهها و برگهای گیاه را بسوزاند.
از آنجا که گیاهان تقریباً بلافاصله همه مواد مغذی اعمال شده را جذب میکنند، برای داشتن بهترین بازده ، مجبورید مرتباً کود بیشتری استفاده کنید. کود مایع یک “ابزار” مهم کشاورزی است که به تولیدکنندگان اجازه میدهد مقدار قابل توجهی از نیتروژن و سایر عناصر مهم را به طور استراتژیک در یک فصل رشد استفاده کنند.
میزان استفاده از کودهای مایع:
کود مایع یک ماده شیمیایی است که حاوی مواد مغذی لازم مانند نیتروژن، پتاسیم و فسفر میباشد تا خاک را بارور کند. چون این نوع کود مستقیما و خیلی سریعتر از بقیه کودها وارد خاک شده و خود را به ریشه میرساند، اطلاع از میزان دقیق استفاده لازم و ضروری است، چرا که میتواند باعث سوختن ریشه و از بین رفتن گیاه شود.
در تعیین میزان دقیق استفاده از کود شیمیایی برای مزارع و گیاهان کشاورزی، نوع و جنس خاک، شرایط جوی، زمان استفاده، نوع محصول، میزان حاصلخیزی خاک و حتی ترکیب خود کود مایع بسیار مهم و تعیین کننده هستند و باید با بررسی و مشخص نمودن هر کدام از معیارهای بالا، میزان استفاده از کود مایع را تعیین کنید.
مزایای استفاده از کود مایع در کشاورزی:
کودها هر یک دارای مزایایی هستند که به راحتی میتوان در کشاورزی و افزایش میزان بهرهوری گیاهان و درختان از آنها استفاده کرد. کود مایع هم از این قاعده مستثنی نیست و مزایای بسیار زیادی را داراست. برخی از این فواید و مزایا عبارتند از:
1- کاربرد آسان:
کودهای جامد را نمیتوان به صورت مساوی و یکسان در تمامی نقاط زمین کشاورزی پخش کرد، اما در مقابل کودهای مایع میتوانند به داخل خاک نفوذ کرده و به طور یکنواختی در سطح زمین قرار داده شوند. تقسیم آسان کود مایع در زمین کشاورزی باعث میشود تا همه گیاهان، مواد غذایی را یکسان و بدون در نظر گرفتن مکان دریافت کنند. استفاده از کود مایع فرآیند سادهتری دارد و راحتتر میتوان آن را در زمین و پای درختان و گیاهان قرار داد.
2- اثر گذاری سریعتر:
یکی از مزایای کود مایع این است که چون مایع است، بلافاصله به خاک نفوذ کرده و گیاهان سریعتر به مواد مغذی دسترسی پیدا میکنند. بعضی از گیاهان تقریباً بلافاصله نتایج حاصل از مصرف کود مایع را خیلی زود در خود نشان میدهند. در حقیقت، بسیاری از کشاورزان برای اطمینان از رشد سریع ریشه، از این نوع کودها در اوایل فصل استفاده میکنند تا گیاهان در مواقعی که نیاز به مواد مغذی دارند، آن را در اختیار داشته باشند.
3- قابلیت استفاده در فصول مختلف:
کود های مایع بر خلاف کودهای جامد شیمایی در هر زمانی قابلیت استفاده دارند و کشاورزان به راحتی میتوانند در زمان دلخواه خود از این نوع کودها برای افزایش رشد گیاهان و درختان و همچنین باروری بهتر آنها، بهره ببرند.
4- کمک به سلامت گیاه و ریشه:
کودهای مایع به دلیل این که مواد مغذی را در حد استاندارد دارا هستند، در تراز کردن PH خاک بهتر عمل میکنند. به عنوان مثال، نیتروژن میتواند در مقادیر مناسب فوق العاده مفید باشد اما در صورت استفاده بیش از حد، گیاهان را نیز از بین ببرد. کودهای پایه حاوی پتاسیم نیز میتوانند مفید باشند، اما فقط به مقدار مناسب. کودهای مایع این مواد را به مقدار مناسب در خود دارند و باعث میشوند تا گیاه از هر ماده، به مقدار معینی مصرف کند.
انواع کود مایع موجود در سناپالیز:
کودهای مایع در ترکیب خود از مواد و عناصر مختلفی استفاده میکنند که همین امر سبب شده تا انواع متنوعی از کود مایع تولید شود. در سناپالیز مدلهای متنوعی از کود های مایع وجود دارند که در زیر میتوانید برخی از آنها را مشاهده نمایید:
کود ترینوکس آلی: کود مایع آلی پتاسیمی، ترکیبی مناسب برای تحریک گیاه به رشد رویشی است. زمانی که گیاه در اثر تنش های محیطی دچار رکود رشد گردیده استفاده از این کود موجب تحریک، رشد و زایش مجدد ریشهها و همچنین افزایش رشد رویشی متناسب در مراحل فنولوژیکی گیاه میشود.
کود آلی تکمیلی کیمیا: این کود بهترین ترکیب جهت بهسازی و اصلاح خاک بوده و از ویژگیهای منحصر به فرد آن میتوان به وجود میکروارگانیسم های مورد نیاز گیاه اشاره کرد. همچنین به علت ظرفیت بالا در نگهداری آب و مواد غذایی موجود در آن بهترین ترکیب برای مقابله با خشکسالی است.
کود آمینودن (اسید آمینه): ترکیبی ویژه از فرم قابل جذب عناصر ماکرو و میکرو مورد نیاز گیاه است. این ترکیب موجب تسریع در جوانه زنی، ریشه زایی، گل دهی و بزرگی میوه میشود. همچنین به گیاه کمک میکند تا بر تنشهای ناشی از تغییرات ناگهانی آب و درجه حرارت ، سرمازدگی، حمله های انگلی، مسمومیت گیاهی و خفگی ریشه غلبه کند.
اسید آمینه مگامینو (۱ لیتری): استفاده از این محصول در مراحل رشد رویشی،گلدهی، ابتدای تشکیل میوه، رسیدن و رنگ اندازی توصیه می گردد. این کود شامل 20% اسید آمینه آزاد، 5% فولیک اسید، 5% ازت است.
سوسپانسیون پلی میکرو: کود سوسپانسیون پلی میکرو با مقادیر بالای میکرو المنتهای کلات شده خصوصا منیزیم تولید میشود. این کود همچنین حاوی نیتروژن و پتاسیم برای جذب سریع مواد غذایی و کنترل تعادل آب در گیاهان است.
همان طور که ملاحظه کردید، کودهای مایع کاربرد بسیار زیادی و موثرتری در مقایسه با کودهای جامد دارند. به همین دلیل به راحتی میتوانید استفاده از کود های مایع را جایگزین کودهای جامد کنید. اگر به دنبال خرید انواع کود مایع هستید، همین حالا میتوانید از سناپالیز با خیال راحت به خرید خود بپردازید.
در سناپالیز بسیاری از محصولات و ابزارآلات کشاورزی را قرار دادهایم تا بتوانید با اطمینان خاطر محصولات با کیفیتی را خریداری کنید. کود های مایع نیز یکی از این اقلام است که میتوانید با چند کلیک ساده آنها را سفارش دهید. همچنین اگر در نحوه سفارش و یا انتخاب کود مایع سوالی داشتید، به راحتی میتوانید با مشاوران ما تماس حاصل فرمایید تا به صورت کامل شما را راهنمایی کنند.
کود
کود
اصلاح کننده ها