ریشه نقش اساسی در رسیدن مواد مغذی به درختان و گیاهان را دارد. اما اگر یک گیاه جدید را به صورت قلمه زدن قصد داشته باشیم که رشد دهیم، در صورتی که گیاه فعلا هیچ ریشهای ندارد، چه باید کرد؟ در این جاست که باید با استفاده از برخی مکمل های رشد و ریشه زا، کمک کنیم تا گیاه تازه تکثیر شده بتواند ریشه بدواند و مواد مغذی مورد نیاز خود جهت رشد را از خاک بگیرد. اما کود ریشه زا چیست؟ به چه نوع کودی، کود مکمل گفته میشود؟، با ما همراه باشید تا پاسخ تمامی این سوالات را خدمتتان بیان کرده و همینطور انواع کود ریشه زا را هم که میتواند به رشد گیاهان جدید شما کمک کنند، معرفی کنیم.
مطالعه ادامه راهنما
مکمل های رشد و ریشه زا
همان طور که میدانید، روشهای زیادی برای تکثیر گلها و گیاهان زمینهای زراعی وجود دارد. یکی از بهترین و کاربردیترین این روشها، استفاده از روش قلمه زدن است. در این روش تکثیر گل و گیاهان زینتی و زراعی، بخشی از درخت و گیاه جدا شده و در خاک قرار داده میشود تا به تدریج ریشه بدواند و رشد داشته باشد. اما مدت زمانی که در روش قلمه زنی نیاز است تا گیاه ریشه خود را گسترش دهد، کمی طولانی بوده و افرادی که دوست دارند هر چه سریعتر گیاهان جدید خود را وارد چرخه رشد کنند، با مشکل رو به رو خواهند شد.
بهترین روش برای حل این مشکل و جبران مدت زمان طولانی جهت ریشه دوانی گیاهان، استفاده از انواع مکمل های رشد و ریشه زا است. این مکملها در کشاورزی صنعتی کاربرد زیادی دارند و کمک میکنند تا گیاهان هر چه زودتر ریشه دوانی کنند. اما اصلا مکمل رشد چیست و چه موادی در این نوع مکملها وجود دارد که باعث چنین امری میشود، موضوعی است که در ادامه قصد داریم به آن بپردازیم.
مکمل های رشد و ریشه زا چه نوع موادی هستند؟
فسفر و پتاسیم دو مادهی هستند که کمک میکنند تا گیاهان ریشه خود را قویتر کرده و رشد دهند. این مواد به صورت کلی در انواع کودهای کشاورزی و به خصوص مکملها موجود هستند تا گیاهانی که تازه به عمل آمدهاند، رشد خوبی داشته باشند. داشتن رشد خوب نیازمند این است که ریشه گیاه به شکل گستردهای پخش شده باشد و مواد مغذی را از خاک به صورت مرتب دریافت نماید.
برخی مکملها هستند که کمک میکنند این امر با سرعت بیشتری انجام گیرد. به مکمل های رشدی که باعث میشوند تا گیاهان جدید و تازه کاشته شده ریشه زایی کنند، مکمل های رشد و ریشه زا گفته میشود. کود ریشه زا به صورت کلی دو ماده مغذی نام برده در بالا را بیشتر از دیگر مواد مغذی در ترکیب خود دارد.
انواع کود ریشه زا:
کودهای ریشه زا هم به صورت مایع و هم به صورت پودری تولید میشوند تا به گیاهان تازه کاشته شده و بدون ریشه کمک کنند تا ریشه دوانی کرده و رشد سریعتری پیدا کنند. به صورت کلی کودهای ریشه زا را میتوان در انواع مختلفی طبقه بندی کرد که برخی از آنها عبارتند از:
کود N-P-K:
NPK مخفف “نیتروژن، فسفر و پتاسیم”، سه ماده مغذی تشکیل دهنده کودهای کامل است. هنگام خواندن مطالب چاپ شده روی کیسههای کود ممکن است با این حروف روبرو شوید. کود حاوی هر سه ماده اصلی اصلی نام برده را کود کامل مینامند. محصولی که فقط یک یا دو مورد از این مواد را در خود داشته باشد، کود ناقص خوانده میشود.
هر کودی که بخرید اطلاعاتی در مورد مواد مغذی موجود در رابطه با آن را بر روی بسته بندی محصول مشاهده خواهید نمود. به طور برجسته نسبت N-P-K، درصدی است که نشان میدهد محصول حاوی چه مقدار نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) است. به عنوان مثال یک کود 16-16-16 حاوی 16٪ نیتروژن، 16٪ فسفر و 16٪ پتاسیم است. همچنین عبارت 25-4-2 نیز نشان دهنده 25٪ نیتروژن، 4٪ فسفر و 2٪ پتاسیم در کود و محصول مورد نظر است.
اگر کودی میخواهید که موجب رشد سریع ریشه شود، این نوع کودها با مقدار فسفر و پتاسیم بیشتر برایتان بسیار کاربردی و مفید خواهند بود. به عنوان مثال، کود 20-20-3 که حاوی 3 درصد نیتروژن، 20 درصد فسفر و 20 درصد پتاسیم باشد، موجب رشد ریشهها به شکلی قوی و سالم خواهد شد.
کودهای طبیعی و ارگانیک:
دو ماده فسفر و پتاسیم به صورت طبیعی در انواع کودهای ارگانیک مثل کود حیوانی موجود هستند و باعث میشود تا گیاهان شما ریشه دوانی خیلی خوبی داشته باشند. از آنجا که کودهای طبیعی معمولاً مواد مغذی خود را به تدریج آزاد میکنند، خاک مدت زمان زیادی این مواد را در خود نگه خواهد داشت که در نتیجه آن گیاه بتواند بهتر ریشه دوانی کند. کنجاله استخوان و سنگ فسفات سرشار از فسفر است و معمولاً شامل نیتروژن یا پتاسیم نیست. در همین حال، جلبک دریایی، کنجاله گرانیت، سبزیجات و خاکستر چوب منابع عالی پتاسیم هستند. برخی از این مواد آلی حاوی عناصر کمیاب مانند آهن و منیزیم نیز هستند که برای گیاهان مفید هستند.
ویتامینهای گیاهی:
ویتامین B1 و هورمونهای گیاهی به نام اکسین مانند اسید ایندول بوتیریک و اسید نفتالی استیک محرکهای رشد ریشه در نظر گرفته میشوند. با این حال، B1 به خودی خود رشد ریشه را تحریک نمیکند. تنها دلیلی که برخی از باغبانان معتقدند ویتامینهایی مثل B1 در ریشه زایی موثر هستند، وجود اکسین است. اکسینها مانع رشد تاج میشوند تا ریشه بیشتر مواد غذایی جذب کند و در نتیجه رشد داشته باشد.
مواد مغذی موجود در مکمل های رشد و ریشه زا:
فسفر و پتاسیم دو ماده غذایی اصلی هستند که موجب رشد ریشه گیاهان میشوند. به طور کلی، آنها گیاهان را تشویق میکنند تا مجموعه متراکمی از ریشههای جدید تولید کرده و ریشههای موجود را گسترش دهند. این بدان معناست که کودهای حاوی فسفر و پتاسیم به ویژه در فصل رشد بسیار مفید خواهند بود. اما بهتر است با ویژگیهای هر یک از این مواد به صورت کامل آشنا شوید:
فسفر (P):
جوانه زنی بذر و رشد ریشه را تقویت میکند، قدرت ساقه را افزایش میدهد و تشکیل دانه را هم تسریع میکند. سبزیجاتی مثل هویج و کاهو و … به این ماده مغذی نیاز زیادی دارند. همچنین فسفر به گیاهان کمک میکند از سایر مواد مغذی به طور موثر استفاده کنند. کمبود فسفر باعث ضعف ریشه میشود.
پتاسیم (K):
برای تولید گل و میوه ضروری است و مقاومت به خشکی، آفت و بیماری را هم بهبود میبخشد. به دلیل تاثیر زیاد پتاسیم در کیفیت، اندازه، شکل، رنگ و طعم به عنوان عنصر کیفیت در خاک معرفی میشود. پتاسیم (K) رشد کلی را افزایش میدهد. به تنظیم رشد ریشه کمک میکند و گیاهان را سالم و شاداب نگه میدارد.
با این موضوع که مکمل های رشد و ریشه زا چه هستند و کاربردشان در زمینه کشاورزی چیست؟ آشنا شدید. همان طور که ملاحظه کردید این نوع کودهای کشاورزی در رشد سریع ریشه گیاهان تازه کاشته شده بسیار تاثیر گذار و مفید هستند. اگر شما نیز قصد تکثیر انواع گیاهان کشاورزی و یا گل را دارید، پیشنهاد میکنیم حتما از انواع کود ریشه زا استفاده کنید.
برای خرید کودهای ریشه زا همین حالا میتوانید از همین صفحه اقدام نمایید. محصولات و مکمل های رشد و ریشه زای سناپالیز جزو کودهای مکملی هستند که میتوانید با خیال راحت جهت بهبود رشد گیاهان خود استفاده نمایید. همچنین این امکان نیز وجود دارد که با مشاوران ما تماس حاصل فرمایید تا اگر سوال و پرسشی در رابطه با محصول انتخابیتان داشتید، شما را به صورت کامل و رایگان راهنمایی کنیم.