با توجه به لیست مزایای این سازه و آشنایی بهتر با اهمیت و جایگاه آن، به بررسی انواع سازههای گلخانهای میپردازیم. تقسیمبندی انواع سازههای گلخانه بر اساس کاربرد هر یک، شکل و ساختار ظاهری آن، نوع پوشش و نوع تولید هر کدام انجام میگیرد. انواع سازههای گلخانهای پرکاربرد در صنعت شامل گلخانههای اسپانیایی، گلخانههای شیشهای، گلخانههای ایرانی و گلخانههای تونلی میشود.
مطالعه ادامه راهنما
گلخانههای اسپانیایی با توجه به قطعات و پروفیلهای به کار برده شده در آن، به دو دسته گلخانههای اسپانیایی و طرح اسپانیایی تقسیم میشوند که قابلیت اجرا با پوششهایی همچون پلاستیک، پلیکربنات و ورقههای فلزی و … را دارد.مزایای گلخانههای اسپانیایی و طرح اسپانیایی:
- حذف قطرات ناشی از تقطیر رطوبت داخل گلخانه
- استفاده بهینه از نور خورشید
- تهویه بسیار مناسب
- استحکام و زیبایی
- کنترل اقلیم راحتتر
- کم کردن سطح برف نشین سازه در سر تاج و امکان تبدیل گلخانه به چند واحد مجزا جهت کشتهای مختلف
- قابلیت اجرای دریچه در سرتاج جهت تهویه بهتر و همچنین در دیوارههای جانبی
- مناسب برای هر دو اقلیم گرم و سرد
- قیمت تمام شده بسیار مناسبتر نسبت به نمونههای وارداتی
گلخانههای شیشهای در عین پرهزینه بودن، مقاومترین نوع گلخانهها میباشند. شیشه مورد استفاده در این نوع گلخانهها میتواند دارای انواع مختلفی مانند ساده، سکوریت، تک جداره، دو جداره و پراکنشی باشد که مستقیماً جنبه اقتصادی طرح را تحت تأثیر قرار میدهد. شیشه مورد استفاده در گلخانهها به دلیل نیاز به استحکام بالا از نوع حرارتی میباشد که با نوارها و چسبهای مخصوص آببندی میشوند. گلخانههای شیشهای در انواع WIDE SPAN، VENLO و Gear saw قابل تولید و اجرا هستند. از مزایای این گلخانهها میتوان موارد زیر را نام برد:
- طول عمر بالا
- قابلیت نصب انواع تجهیزات
- کارایی بالا در مناطق سردسیر و کم نور
- مقاومت در برابر بارش باران و برف شدید
گلخانههای ایرانی: این گلخانهها دارای تیپهای B، A و C میباشند. اکثر گلخانههای کشور بدون محاسبه نسبت به منطقه طراحی میشوند اما طبقهبندی این مدل از گلخانهها میتواند به انتخاب بهتر هر کدام کمک کند. این مدل گلخانهها مقاومت بالایی نسبت به بار باد و برف دارند. از مزایای این گلخانهها میتوان موارد زیر را نام برد:
- قیمت مناسب
- استحکام نسبتاً خوب
- دارای قابلیت نصب پوشش پلاستیک در دیوارهها
- دارای اتاقک انتظار و سیمکشی زیر پوشش سقف
- امکان کشت هر دو حالت کشت خاکی و هایدروپونیک
- امکان تبدیل شدن به چند واحد مجزا
گلخانه های تونلی: گلخانههای تونلی بیشتر برای کاشت آلوءورا، گلهای آپارتمانی و فصلی و دایمی، گیاهان دارویی و از این قبیل استفاده میگردد، ولی با توجه به قیمت تمام شده پایین این سازهها، صیفیجات با کشت خاکی نیز (البته با ارتفاع مناسب) کشت میگردد. به دلیل کوچک بودن ابعاد این گلخانهها، نسبت به بقیه گلخانهها سریعتر گرم شده و مصرف سوخت کمتری دارد و همچنین تهویه در آن سریعتر انجام میگیرد. از انواع سازههای گلخانهای تونلی میتوان به کوآنست، کوآنست پایهدار، تونلی پیوسته، قوس گاتیک، گاتیک پایهدار و کوآنست طرح چین، اشاره کرد. در این سازهها جنس، ضخامت لولههای بهکار برده شده، طراحی و نوع شبکه دستک و پلها در طراحیها مورد توجه قرار میگیرند.